Naslovnica VIJESTI Saopštenje za javnost! Konačno poznato kada bi se mogle otvoriti granice! Svi...

Saopštenje za javnost! Konačno poznato kada bi se mogle otvoriti granice! Svi su u šoku!

Ovo su teške mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa!, piše Bild.

Savezna vlada i savezne države sada se spremaju na koronsku krizu. Šefovi vlada i vlada danas su usvojili nove smjernice za ujednačeni pristup. Mnoge trgovine ostaju zatvorene, dijelovi javnog života su paralizirani. Turistički promet je smanjen. Cilj: Ograničenje socijalnih kontakata u javnom prostoru.

“To su mjere koje nikad prije nisu postojale u našoj zemlji, ali su neophodne”, rekla je kancelarka Angela Merkel. Kako bi suzbili virus korone, Nijemci također ne bi trebali više provoditi praznična putovanja u zemlji ili inozemstvu. “Potrebne su nam drastične mjere za usporavanje procesa infekcije”, rekla je kancelarka.

EU će također uvesti zabranu ulaska. Prema kancelarki, zatvaranje granica privremene su mjere.

Koliko dugo traju mjere? Nejasno je!, piše Bild.

Od kada će se točno pravila primjenjivati u saveznim državama, moraju odlučiti sami. Bavarska je katastrofu već proglasila ujutro. Tamo se teške mjere primjenjuju od srijede. Tijekom dana slijedile su mnoge druge savezne države.

U podne Savezni kabinet odlučio je o mjerama na prijedlog kancelara ministra Brauna, ministra unutarnjih poslova Seehofera i ministra zdravstva Spahna u konferencijskom pozivu od 14 sati.

BILD ukratko objašnjava katalog mjera.

Nedjeljom se otvaraju i supermarketi!

● Trgovine na malo hranom, tjedne tržnice, dostavne usluge, ljekarne, trgovine lijekovima, drogerije, benzinske stanice, banke i štedionice, pošte, frizerski saloni, prodaja novina, praonice i veletrgovine trebaju ostati otvorene.

● Uz to, nedjeljne zabrane prodaje tim trgovinama do daljnjeg će se obustaviti.

Zatvaraju se

► Igrališta

► Kafići, klubovi, diskoteke

► Kazališta, opere, koncertne dvorane, muzeji

► Sajmovi, izložbe, parkovi za zabavu i životinje i pružatelji slobodnih aktivnosti, zabavne igre, kockarnice, kladionice, centri za prostituciju, bordeli

► Sadržaji u kojima se odvijaju sportovi: sportski tereni, bazeni i bazeni za zabavu

► teretane

► I: sva ostala maloprodajna mjesta koja nisu spomenuta drugdje, posebno Outlet centri

Zabranjene su crkvene službe

Dokument također sadrži preporuke za sastanke koji bi od sada trebali biti zabranjeni.

● Sastanci u klubovima i drugim sportskim i zabavnim objektima.

● Uz to bi se trebali zatvoriti centri za obrazovanje odraslih, glazbene škole i druge javne i privatne obrazovne ustanove!

● Crkva, džamija, sinagoga i drugi skupovi
Vjerske zajednice se više ne trebaju odvijati!

Strogi zahtjevi za mnoga područja

● Ponuda smještaja za poslovne potrebe nije zabranjena. Ali, trebao bi postojati propis da se takve ponude NE koriste u turističke svrhe.

● Na tržištu gradnje, vrtlarstva i opskrbe kućnim ljubimcima treba postaviti stroge zahtjeve, posebno kako bi se izbjegli redovi. Tko ima pristup kada i treba točno regulirati!

● Restorani i pubovi trebali bi se otvoriti najranije u 6:00, a zatvoriti najkasnije u 18:00.

Važno je ovdje: kontrola udaljenosti, regulirani broj posjetitelja i odgovarajuće higijenske mjere.

● Daljnje preporuke: Pružatelji usluga i obrtnici mogu nastaviti raditi svoj posao.

● Vrlo je jasno propisano da SVE zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir povećane higijenske potrebe.

Stroga pravila posjete u bolnicama

Osim toga, potrebno je definirati nova pravila za neka područja društvenog života.

● Preporučuju se novi propisi o posjetama bolnicama, staračkim domovima i sličnim ustanovama. Na primjer, vrijeme posjete najduže jedanput dnevno u trajanju od jednog sata. Posjetu treba zabraniti osobama s respiratornim infekcijama. U ova područja, kao i u sveučilišta, škole i vrtiće općenito je zabranjen ulaz svima koji su bili u rizičnim područjima u inozemstvu ili posebno pogođenim regijama u posljednjih 14 dana.